ШКІЛЬНИЙ ЛАНЧ-БОКС із користю для здоров’я
Шкільний ланч-бокс із користю для здоров’я
Школярі повернулись до шкільного життя, але в умовах воєнного стану не завжди є можливість організувати шкільне харчування в закладах освіти завдячуючи тривалим повітряним тривогам в нашому регіоні. Якщо гаряче харчування не організоване в закладі освіти, то головним завданням батьків є забезпечення своїх дітей корисною і смачною їжею, яка дасть енергію на навчання та заняття спортом, забезпечить організм необхідними вітамінами і мікроелементами.
Усе, що їстиме дитина, має допомагати їй протягом дня бути активною, уважною, веселою.
Сніданок — дуже важливий для дитини. Зранку маємо забезпечити організм, що росте, усіма необхідними корисними речовинами. Ідеально, якщо сніданок містить оптимальну кількість:
якісного білка: яйця, кисломолочний сир, йогурт, риба, бобові, тверді сири;
корисних жирів та правильних вуглеводів: хліб із цільнозернового борошна, цільнозернові каші, овочі.
І якщо з харчуванням вдома все більш-менш зрозуміло, то харчування в школі викликає багато питань. Дуже добре, що в нашу культуру швидко та впевнено входять ланч-бокси. Адже вони не лише зручні, а й дають можливість забезпечити школяра здоровим перекусом.
Важливо, щоб дорослі зрозуміли, що перекус — це не просто «смаколик» протягом дня. Це важливий прийом їжі, який має забезпечити дитину енергією, а мозок — необхідними ресурсами. Тож кілька слів про те, чого точно не має бути в ланч-боксі школяра, а саме — продуктів з високим вмістом цукру: магазинного печива, цукерок, соків та газованих напоїв, кексів, вафель, чипсів.
Така їжа тільки створює видимість насичення. Цукор провокує стрибок глюкози та інсуліну в крові, тому вже за пів години дитина знову захоче їсти. І при цьому спожита кількість енергії не використовується організмом, а лише робить школяра збудженим і неуважним.
Отже, як сформувати ланчбокс школяра? Головне правило: ланчбокс має максимально повторювати тарілку здорового харчування. Тобто, містити всі групи продуктів: овочі і фрукти, зернові та білкові продукти. Також обов'язково слідкуйте за тим, щоб їжа була максимально різнокольоровою і різноманітною.
Складаємо ланчбокс
- Оберіть один фрукт. Це може бути: яблуко, груша, слива, будь-які ягоди, якщо зараз сезон або цитрусові чи банани, якщо зараз зима.
- Оберіть два види овочів. Наприклад, свіжа морква, редис або огірок, солодкий перець, стручкова квасоля, дайкон. Тушкована або запечена цвітна капуста чи гарбуз.
- Оберіть цільнозернові продукти. Гречка, нешліфований рис, перлова крупа, пшоно, цільнозернові хлібці або хліб, лаваш з висівками. Намагайтеся обирати цільнозернові продукти. Вони містять більше клітковини та мікроелементів, ніж оброблене зерно.
- Оберіть білкові продукти. Це може бути щось з бобових: тушкована квасоля, нут, сочевиця, горох, хумус, амарант. Або тваринний білок: тушковане м’ясо, птиця чи субпродукти, яйця, солена риба. До цієї харчової групи належать також горіхи і насіння. Це дуже поживний продукт, достатньо додати жменьку. Обирайте продукти, які можуть безпечно зберігатися кілька годин.
- Оберіть кисломолочні продукти або їх альтернативи. Такі продукти також можна додати до ланчбоксу. Це можуть бути твердий сир, йогурт або кефір без наповнювача, соєвий сир тофу чи соєве молоко.
Поради як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини
- залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч- боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч- бокси яскравими, додавайте різні продукти;
- беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості: хліб, горіхи, зернові батончики, твердий сир, яйця тощо;
- готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба;
- не використовуйте у бутерброди майонез, крем-сир та інші магазинні намазки;
- обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м'ясо (наприклад курка або індичка) риба (тунець або лосось) твердий сир з низьким вмістом жиру;
- завжди додавайте до бутербродів зелений салат або овочі. Обирайте помідори або палички з моркви, огірка, селери та перцю;
- завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині;
- замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть корисні сухофрукти, наприклад родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво;
- обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитись на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди;
- якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтесь надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
Мотивуйте дітей харчуватися корисно!
Бажаємо Вашим учням гарних оцінок та міцного здоров’я!